О удружењу

РИЗНИЦА СРПСКЕ ДУХОВНОСТИ

Удружење `Ризница српске духовности` је основано новембра 2004. године на иницијативу Предрага Д. Јовановића и Милета В. Пајића.

            Основни циљ који су оснивачи том приликом себи поставили био је неговање српске духовне традиције. Ови циљеви одвијају се претежно кроз издавачку, изложбену и едукативну делатност.

            Чланови удружења су појединци или институције који негују националне вредности. Међу члановима удружења данас са налазе историчари, историчари уметности и културе, професори, уметници, песници и писци, али и други делатници на плану очувања националне традиције.

Почасни чланови Удружења су Епископ шабачки Господин Лаврентије (Трифунович) и велики српски песник Добрица Ерић.

Удружење сарађује са другим удружењима, Издавачким фондом СПЦ, Културно-просветном заједницом Србије, задужбином `Доситеј Обрадовић`, Удружењем стрипских цртача и др.

            Посебно место и улогу у развоју и делатности Удружења има манастир Свети Николај Српски на Соколској планини код  Љубовије, захваљујући благослову Епископа шабачког Господина Лаврентија (Трифуновића). Та сарадња започета је још 2004. године, да би данас, кроз активности Ризнице српске духовности, Друштва пријатеља манастира Светог Николаја и монаштва и свештенства Епархије, та активност прерасла у заједничке пројекте који се из године у годину заједнички реализују.

            Темељна вредност Удружења је шестотомна едиција `Ризница српске духовности` 1-6, четворојезична монографија о Светом манастиру Хиландару и опус од двестотинешездесетдве слике, илустрације и мапе које творе визуелну нарацију едиције. Комплетан опус је Удружење, благословом Епископа Лаврентија, уступило на трајно коришћење српском народу. Овај опус је смештен у манастиру Светог Николаја Српског, где се у наменској сали, у оквиру Дома Патријарха Павла, уређује музејска поставка о путовању кроз српску духовну и државотворну историју.

            У оквиру издавачке делатности у току су завршне припреме за објављивање житија-поеме о Патријарху Павлу, као и едиција од десет сликовница за децу.